Luni, 19 iunie, Elveția și România s-au înfruntat în runda a patra din Grupa I a preliminariilor pentru Euro 2024. În ciuda faptului că au jucat extrem de slab, „tricolorii” au smuls în extremis un rezultat de egalitate. Jocul echipei noastre l-a nemulțumit total pe fostul mare internațional Gică Popescu. El a lansat câteva acuze dure la adresa selecționerului Edi Iordănescu dar și a jucătorilor. La o zi distanță, Popescu a revenit asupra declarațiilor sale și i-a luat din nou la țintă pe jucătorii din națională.
Luni seară, la Lucerna, Elveția a primit vizita României în cadrul preliminariilor pentru Euro 2024. Înaintea partidei, echipa lui Edi Iordănescu se afla pe locul doi în Grupa I, în timp ce adversara era lider autoritar. Un rezultat pozitiv era extrem de important pentru echipa noastră, în ecuația luptei pentru calificarea la turneul final.
În ciuda faptului că naționala României a obținut un rezultat satisfăcător, Gică Popescu s-a declarat total nemulțumit de jocul „tricolorilor”. Din postura de analist al postului Prima TV, fostul mare internațional a lansat câteva atacuri dure la adresa selecționerului Edi Iordănescu dar și a jucătorilor. Potrivit Gsp.ro, discursul lui Gică Popescu nu a fost digerat bine de conducerea Prima TV. Astfel, la doar o zi distanță de la emisiunea respectivă, Popescu și-a dat demisia din funcția de analist al postului de televiziune.
În cursul zilei de marți, Gică Popescu și-a continuat însă tirada de critici la adresa naționalei României. Fostul mare internațional i-a luat în colimator pe Olimpiu Moruțan și Valentin Mihăilă, care nu merită să fie lăudați după jocul de aseară. Totodată, Popescu a subliniat că meciul cu Elveția a fost unul dintre cele mai slabe din istoria naționalei noastre.
„Îmi mențin orice am spus aseară. Dacă am avut vreo adresare nepoliticoasă, în fierbințeala momentului, tensiunea de atunci, îmi cer scuze. A fost unul dintre cele mai slabe meciuri ale naționalei.
Adresarea poate n-a fost una civilizată, dar în rest îmi mențin tot ce am spus. Am făcut unul dintre cele mai slabe meciuri ale echipei naționale. Când vorbesc despre evoluție mă refer la ambele jocuri, inclusiv cel din Kosovo. Aseară, dacă era un 3-0 sec la pauză era normal.
Nu m-a deranjat evoluția, ci ieșirea lui Edi Iordănescu. Putea să iasă foarte bine și să recunoască evoluția slabă. Și generația mea a mai avut meciuri slabe, și noi am suferit o înfrângere 1-4 în fața Elveției. Dar să ieși și să spui că suntem pe drumul cel bun și că am creat valori, pe mine m-a deranjat.
De asta suntem în studiourile TV, ca să ne dăm cu părerea. Asta nu înseamnă că întotdeauna avem dreptate. Dacă ar fi zis că a făcut un meci slab, dar am egalat printr-un noroc incredibil… refuz să cred că au lucrat mult faza de la golul 3, când i-a căzut mingea în cap lui Pușcaș.
Se întâmplă astfel de situații caraghioase care duc la astfel de rezultate. Să dea Dumnezeu ca acest punct să ne ducă la Campionatul European. Dar nu poți spune după două meciuri catastrofale ca evoluție…
Băi Moruțan, băi Mihăilă, ce vreți? Să vă lăudăm și să fim penibili? Să spunem, vai de bine am jucat… Nu poți aștepta tot timpul să îi cadă lui Pușcaș mingea din cer, mai trebuie să și jucăm.
Este foarte greu să pui probleme când te așezi în 5-4-1, cu cei mai ofensivi jucători, Ianis și Coman apărându-se la nivelul fundașilor laterali. Una dintre imagini este la minutul 35, când Coman a respins”, a declarat Gică Popescu.
Favorită clară, Elveția și-a respectat statutul încă din primul minut al partidei de la Lucerna. Echipa lui Murat Yakin a dominat clar jocul și a deschis scorul în minutul 27 prin Amdouni. Dominarea copioasă a gazdelor a continuat, iar în minutul 41, Amdouni a marcat, din nou. După pauză, scenariul jocului a fost același. Elveția s-a năpustit în atac și a irosit nenumărate ocazii de a majora scorul. În ciuda faptului că păreau să nu aibă replică în fața adversarilor, „tricolorii” au avut o tresărire de orgoliu în finalul partidei. Introdus în repriza secundă pe teren, Valentin Mihăilă a întors soarta partidei prin golurile marcate în minutele 89, respectiv 90+2. Astfel, meciul s-a terminat la egalitate, scor 2-2, iar naționala României a reușit să smulgă în extremis un punct foarte prețios în ecuația luptei pentru calificarea la Euro 2024.